Vrhunska oljčna olja Karpea - duh grške tradicije

Karpea je grško družinsko podjetje z več desetletno tradicijo pri proizvodnji ekstra deviškega oljčnega olja in oliv. V vseh teh letih so še vedno zvesti in predani istim vrednotam: avtentičnosti, verodostojnosti, zadovoljstvu strank. Olive zbirajo izključno iz določenih predelov Grčije. Iz njih je mogoče pridelati kakovostno oljčno olje. Proizvodnja oljčnega olja poteka v  sodobnih objektih in pod stalnim upoštevanjem certificiranih postopkov kakovosti.

Izdelki znamke Karpea so proizvedeni s posebnimi, ločeno obdelanimi sortami grških oljk. Ta inovativna metoda zagotavlja vrhunske izdelke in daje Karpei konkurenčno prednost.
Karpea ponuja najboljšo izbiro vrhunskih produktov. Z njimi bodo zadovoljili svoje potrebe tako tisti, ki želijo pripravljati hrano na tradicionalen način, kot tudi tisti kuharski mojsti, ki si želijo raznolikosti in se spogledujejo z bolj kretivnimi načini priprave hrane.

V naši ponudbi je pestra izbira produktov Karpea:

Nakup v spletni trgovini POMAshop

Kultura Oljčnega olja

V grški mitologiji je bila oljka božansko darilo, zlasti od boginje Atene do Atencev. Resnica je, da še vedno ostaja božansko darilo.

Na vrhu Atenske akropole stoji oljka, ki je simbol več sto let predanosti in spoštovanja. Drevo raste približno na istem mestu, kot je raslo izvorno drevo pred več kot 2500 leti, katerega so častili pobožni Atenci. Drevo je bilo pomemben mit za Atence, saj je vzpostavilo primat boginje Atene v mestu, ki bi prevzelo njeno ime.
Karpea - oljčna olja

Kratka zgodba

Legenda pravi, da je Zeus priredill tekmo med Ateno in Posejdonom za posedovanje Aten. Posejdon je dvignil svoj trizob in ga razbil na trdi skali akropole, iz katere je zrasel solni vrelec. Atena pa je izdelala oljko z bogatimi plodovi. Ta dramatičen obračun med dvema močnima Olimpijcema je upodobljen na skulpturah Partenona. Izbran je bil Atenin dar in od takrat dalje je bila oljka osrednji del grškega življenja. Listi so bili uporabljeni za kronanja zmagovitih športnikov, generalov in kraljev, les za gradnjo hiš in čolnov, olje pa je dalo gorivo za svetilke, mazivo za telesa športnikov, dodajali so ga praktično vsem jedem. Same oljke so poleg pečata v zdravi sredozemski prehrani in dragocenega izvoza od antike naprej, upodobljene na atenskih tetradrahmovih kovancih.

Različni okusi oljčnega olja in različne sorte oljk

Regije oljčnih olj v Grčiji
V Grčiji je več sort oljk. Najbolj priljubljene in najpogostejše sorte so Ladolia, Manaki, Koroneiki, Athinolia (Tsounati) itd. V fazah zrelosti, plod oljk spremeni barvo iz zelene v vijolično in nato črno.

Lastnosti oljčnega olja so odvisne od tega, v kateri fazi zrelosti se plodovi oljk oberejo.

Oljčno olje, ki prehaja iz zelenega do vijoličnega oljčnega sadja, vsebuje velike količine fenolnih in aromatičnih spojin ter ima intenziven sadni in zeliščni okus (sorta Koroneiki in Athinolia).

Po drugi strani pa se plodovom, ki postanejo bolj zreli, zmanjšujejo količine fenolnih in aromatičnih spojin. Okus oljčnega olja, ki prehaja od vijoličnega do črnega sadja, je mehkejši in njegova aroma spominja na zrele plodove, kot so jabolko, paradižnik in včasih mandlje (sorta Ladolija in Manaki).


Nakup v spletni trgovini POMAshop
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×
NA BLAGAJNO
SKRIJ KOŠARICO