Stevia, sladilo

Stevia je rastlina, ki jo najdemo v Paragvaju, Braziliji, Osrednji Ameriki, JV Aziji, deželah bližnjega Vzhoda in na Kitajskem. Najdemo 300 različic te rastline, ki sodi v družino »Asteracea«. Ja majhna rastlina z belimi cvetovi. Na Japonskem in Južni Ameriki so jo več kot 200 let uporabljali, kot nekalorično sladilo.

V primerjavi z drugimi sladili – npr. aspartam je 200 krat slajši od namiznega sladkorja-, je stevia 200 do 300 krat slajša od sladkorja. V Aziji je lahko sestavina hrane, sojine omake, suhih morskih izdelkov, da prikrije slan okus jedem.
Stevia - sladilo, ki ga najdete v napitku Smutko


Uporablja se pri zdravljenju sladkorne bolezni, hipertenziji, kot kardiotonik, pri živalih pa ima lahko kontraceptivni učinek. Vsebuje glikozide – steviosid, dulcosid in rebaudiosid. Mehanizem delovanja je zapleten. Steviosid se vpleta v presnovne poti v celici (dihalna veriga, učinek dehidrogenaz …) in tako morda poveča porabo glukoze v celici, zavira tvorbo glukoze na novo (glukoneogeneza).

Steviosid naj bi tudi direktno vplival na beta celico in tako vplival na izločanje inzulina. Preučen je tudi učinek na krvni tlak, kjer naj bi bil učinek pri živalih podoben kot zdravilo verapamil – na kalcijevih kanalčkih, a hkrati naj bi imela stevia tudi diuretični učinek in povzroča vazodilatacijo.

Med stranskimi učinki je opisana slabost, napihnjenost, vrtoglavica, glavobol in bolečine v mišicah. Možne so navzkrižne alergije pri ljudeh, ki so alergični na ognjič, ambrozijo, krizanteme ali marjetice.

Znane so le manjše raziskave, ki so potekale kratek čas na skupini manj kot 20 posameznikov. Ob obremenilnem testu z glukozo je bil porast krvnega sladkorja ob sočasnem jemanju stevie nižji.
Podoben učinek je pokazala raziskava pri 12 ljudeh, ki so jemali stevio ob obroku. Krvni sladkor je ob sočasnem jemanju stevie porastel za 18 % manj kot pri posameznikih, ki je niso jemali. Zaenkrat stevia nima dovoljenja FDA (ameriške agencije za nadzor nad zdravili in hrano), da bi se uporabljala kot sladilo, zaskrbljujoči so podatki o mutagenosti pri živalih. Tudi druge svetovne agencije – npr. Avstralska, EU so se zaenkrat pridružile temu mnenju. Le skupina znanstvenikov, ki deluje pod okriljem Združenih narodov (JECFA – Joint Expert Comitee on Food, Additives) je podala mnenje, da uživanje stevie v količini manj kot 2 gr dnevno ni nevarno, s pridržkom, da bo v nekaj letih podala več rezultatov raziskav.

Viri:
pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
×
NA BLAGAJNO
SKRIJ KOŠARICO